Relatietherapie

Mijn manier van werken

Jullie relatie en contact is de basis voor ons werken samen. Ik breng jullie met elkaar in contact, zodat jullie kunnen onderzoeken wat er speelt en nodig is. We kijken naar de ervaringen die jullie dwarszitten en naar de thema's waar jullie in vastlopen. Bijvoorbeeld hoe je je al of niet hecht aan de ander. Hoe jullie de intimiteit en seksualiteit vormgeven. Welke verlangens er zijn. Wellicht gaat het over rouw in de relatie, die aandacht verdient. 

Ik werk vanuit verschillende invalshoeken en meerdere disciplines die elkaar aanvullen. Het kan vaak heel nuttig zijn om inzicht te krijgen. Meestal is het net zo belangrijk om je meer in contact te laten komen met je gevoel, je lichaam en je intuïtie. Van daaruit worden dingen helder, en leer je om elkaar beter te begrijpen. Zo kunnen je ervaringen en je gedragingen veranderen. Dat kan gaan om gedrag naar de ander, maar ook om wat daaraan in de basis ligt: hoe je met jezelf omgaat.

Meestal is het daarom goed en prettig om niet de hele sessie te zitten en te praten, maar om dingen vooral ook (lijfelijk) te ervaren. Omdat het lichaam weet heeft van de gevoelens en de thema’s in de relatie, kun je je lijf laten ervaren en vertellen. Dit kan zijn door elkaar aan te raken, door beweging, door houdingen aan te nemen, of door samen een lijfelijke oefening te doen. Het lichaam is wezenlijk bij het weer voelbaar maken van de liefde tussen twee partners.

In een liefdesrelatie kunnen we diepe kwetsuur, trauma en wanhoop oplopen. Dit mag aandacht krijgen. Tegelijkertijd komen we in een liefdesrelatie onze grootste verlangens tegen. Die willen geleefd worden. Door aandacht te geven aan deze beide aspecten, kan jullie relatie heler, voller en vervullender zijn.