Therapie in Utrecht
Praktijk voor (lichaamsgerichte) coaching, psycho therapie en training
|
|
Intimiteit en seksualiteit |
Het toelaten en kunnen ervaren van intimiteit, en het op een prettige manier genieten van seksualiteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoewel het voor een ieder weer anders zal zijn wat iemand hierin lastig vindt, zijn er veelal wel een aantal herkenbare en vaker voorkomende thema’s en vragen.
- Zelfbeeld: Mag ik zijn wie ik ben? Heb ik een positief gevoel over mezelf? Mag ik mezelf laten zien en laten horen zoals ik ben? Ik wil zo graag naar mezelf kijken en een goed gevoel over mezelf hebben.
- Echtheid: Ben ik in staat tot echt en authentiek contact, zonder een Spel te spelen en zonder verborgen boodschappen? Kan ik mezelf laten zien, zoals ik echt ben, zoals ik me (op dat moment) werkelijk van binnen voel?
- Kwetsbaarheid: Als ik mezelf laat zien, voelt dat zo kwetsbaar; wat zal de ander van me denken?
- Nabijheid en afstand: Als ik een ander toelaat, kan en zal hij ook weer afstand nemen, kan ik dat wel aan? Ik ben zo bang om verlaten te worden. Of: Ik ben zo bang om mijn eigenheid te verliezen, als ik me verbind met een ander.
- Geven en ontvangen: Ben ik in staat om mijn behoeften te voelen en kenbaar te maken? Kan ik wat ik van een ander krijg ook werkelijk ontvangen, zodat het me voedt en tevreden stelt? Kan ik ontvangen, zonder het gevoel te hebben iets terug te moeten doen? Kan ik een ander werkelijk geven, omdat ik graag wil geven?
- Grenzen: Ik vind het zo moeilijk om mijn grenzen aan te geven, om 'nee' te zeggen. Het voelt dan alsof ik iemand afwijs. Eigenlijk weet ik misschien niet eens waar mijn grenzen liggen.
- Verlangen en genieten: Ik heb niet geleerd dat ik ergens naar mag verlangen, of dat ik van iets mag genieten. Daarom hou ik mezelf maar in. Hoe kan ik onbevangen nieuwsgierig zijn en iets nieuws ontdekken?
- Aanraking: Ik durf mezelf niet goed aan te raken of te bekijken. Hoe kan ik dan toelaten dat de ander mij aanraakt, of dat ik een ander aanraak? Of: Ik voel een enorm verlangen om lichamelijk aangeraakt te worden, maar ik durf er niet om te vragen.
- Levenslust: Ik voel dat ik eigenlijk maar half leef. Hoe kan ik meer voelen dat ik power in me heb en die ook naar buiten brengen?
- Het hier-en-nu: Ik denk zo vaak aan dingen die gaan komen of aan wat is geweest. Hoe kan ik meer aanwezig zijn bij wat ik doe en voel, zodat ik het meer bewust ervaar?
- Zelfzorg: Ik sta wel vaak klaar voor anderen, maar ik vergeet mezelf zo vaak. Hoe kan ik leren om goed voor mezelf te zorgen, om mezelf te geven wat ik nodig heb?
- Vrouw-zijn/man-zijn: Wat betekent het eigenlijk voor mij om vrouw te zijn/om man te zijn? Hoe laat ik zien wat voor vrouw/man ik ben? Als vrouw wil ik meer leren om tegelijk sensueel, intuïtief en ontvankelijk te zijn, en ook daadkrachtig. Als man wil ik meer leren om tegelijk sterk en doelgericht te zijn, en ook gevoelig en zacht. Hoe verhoud ik mij tot iemand van de andere sexe?
Al deze onderwerpen hebben te maken met het kunnen ervaren van intimiteit en uiteindelijk ook met seksualiteit. En zo zijn er vast ook specifieke thema’s waar jij mee zit. Je geeft jezelf een groot cadeau, wanneer je jezelf toestaat meer over deze onderwerpen te leren. Je zult je dan meer jezelf voelen, vrijer in het leven staan, en meer genieten.
In december 2018 is het volgende artikel van mij verschenen over de ontwikkeling van seksualiteit bij kinderen en de heling van seksuele blokkades bij volwassenen.
TA-MagazineArtikelCarola1218.pdf
|
|
|
|
|
|